Relatiile toxice din viata noastra – cum le recunoastem si cum le abordam

Auzim adesea expresia „E rau cu rau, dar mai rau e fara rau” cand vine vorba de relatii de cuplu in care partenerii au probleme de relationare si comunicare. Este oare asa? Exista beneficii reale ale mentinerii unei astfel de relatii? In general, legaturile care sunt descrise prin expresia de mai sus nu sunt in totalitate sanatoase, ci sunt, cel mai probabil, toxice.

Intr-o relatie sanatoasa, indiferent daca vorbim de una personala sau una profesionala, ar trebui sa ne simtim acceptati, in siguranta sa ne exprimam punctele de vedere si sustinuti de persoanele apropiate. Iar cand simtim ca o relatie ne consuma mai degraba decat ne implineste, este recomandat sa reevaluam pozitia noastra fata de aceasta. Relatiile toxice pot fi intalnite in orice mediu, incluiv in viata de cuplu sau in relatii de asa zisa prietenie (in care se ascund diverse interese sau miza este posibilitatea unuia dintre „prieteni” de a spiona in viata celuilalt).

Daca simti ca este cineva „spion” in viata ta, iar tu te invinovatesti ca il/o lasi cu buna stiinta sa faca acest lucru, ca iti este greu sa te rupi, gasindu-i de fiecare data circumstante atenuante, iata ca ai descoperit o prima relatie toxica. Daca mai exista si altele, e bine sa le identifici, pentru ca sunt acele relatii care te fac sa nu te simti bine cu tine insuti/insati, cele care te fac sa fii in dezacord cu propriile tale trairi si principii si care de fiecare data iti scad calitatea vietii. Iar acest lucru poate lua mai multe forme: de exemplu, un simplu telefon in urma caruia dintr-o data te simti agitat, te simti controlat si iti este greu sa revii la starea ta initiala de bine. Daca simti ca te confrunti cu asa ceva, te invitam sa analizezi bine ceea ce se intampla si sa nu uiti ca in orice relatie ai „liberul arbitru la tine” si ai datoria fata de tine insuti de a te face fericit.

Care sunt trasaturile unei relatii toxice

Exista cateva trasaturi comune pe care le pot avea relatiile nesanatoase:

  • Se intampla adesea ca celalalt sa iti faca reprosuri mascate sub forma unor glume

Din cand in cand, orice relatie poate sa se confrunte cu diferite conflicte: de obicei, ele trebuie gestionate deschis si cu sinceritate. Cand ele se consuma insa sub forma unor rautati sau a unor insulte formulate ca asa-zise glume, celuilat i se confisca dreptul de a se simti ranit de cuvintele auzite (Glumesc doar, tu te iei prea in serios). Este important de stiut ca un astfel de comportament este abuziv, creeaza frustrari si contribuie la aparitia unor conflicte mai violente si mai dureroase.  

  • Te simti folosit/a sau controlat/a din punct de vedere financiar

A profita din punct de vedere financiar de o persoana apropiata este un alt semn al unei relatii toxice. Alteori, in relatii de cuplu, de exemplu, unul dintre parteneri poate ajunge sa controleze in totalitate finantele celuilalt (acesta din urma trebuie sa justifice mereu felul in care isi gestioneaza veniturile).

  • Simti ca esti mai predispus sa ai comportamente negative in prezenta persoanei repective

Sunt relatii care scot in evidenta mai degraba comportamentele negative decat unele pozitive. De la consumul excesiv de alcool, la folosirea substantelor ilegale sau, in general, adoptarea unui stil de viata care nu ne sta in fire.

  • Nu mai ai grija de tine

Legaturile toxice lovesc, cel mai adesea, in respectul pe care il avem fata de propria persoana – asa ca nu este de mirare ca cei aflati in relatii toxice au mai putina grija fata de ei insisi.

  • Simti ca nu poti impune limite sanatoase in relatia respectiva

Cand avem aproape o persoana toxica, unul dintre cele mai des intalnite sentimente este acela ca nu mai putem sa ne protejam propriul univers interior. Intr-o masura sau alta, simtim ca suntem invadati si ca nu mai putem sa spunem nu in momentele in care ar trebui sa ne protejam.

Conform unor studii recente, exista o legatura directa intre relatiile sanatoase si succesul personal. Practic, relatiile din viata noastra de zi cu zi afecteaza masura in care suntem motivati. Succesul este strict legat de motivatia noastra, de dorinta de a face diverse lucruri, de a ne fi bine si de a trece de la un scop la altul (si pe care avem capacitatea a ni-l defini) . Altfel spus, relatiile sanatoase pe care le construim mentin o stare buna de spirit, o minte libera, ceea ce faciliteaza un parcurs armonios al fiecaruia dintre noi.

Ce poti face?

Un prim pas in a „repara” o astfel de relatie este constientizarea faptului ca legatura respectiva ne face sa ne simtim rau. Apoi, e important sa recunoastem tipare pe care le urmam (adesea fara sa ne dam seama atunci cand construim relatii). Pe ce butoane apasa o astfel de relatie? Pe ce fel de atasament se spijina? Care sunt temerile pe care le avem si care ne impiedica sa hranim pozitiv legatura pe care o avem cu celalalt?

Psihoterapia joaca, in astfel de cazuri, un rol foarte important in identificarea unor astfel de comportamente. La fel de important este sa stii ca un specialist psiholog poate contribui activ la imbunatatirea unei astfel de relatii, in cazul in care ambii parteneri sunt deschisi si isi doresc sa faca o schimbare in bine.

Dar, pana a ajunge la ajutorul specializat, e important sa stii ca si tu ai instrumente pe care le poti folosi.  Barometrul este propria ta stare de bine. Vointa ta si identificarea acestor tipare te pot ajuta sa schimbi ceva pentru ca – nu-i asa? – tu esti specialist in viata ta. La fel de important este sa constientizezi momentul in care ai nevoie de ajutor si sa si ceri ajutor daca nu poti face fata singur.

Si nu uita: o relatie sanatoasa, de orice fel ar fi ea, inseamna suport si intelegere reciproca, inseamna sa ai un partener de drum alaturi de tine, inseamna o valoare adaugata la calitatea vietii tale.

Tu ai recunoscut o astfel de relatie in viata ta? Te asteptam sa ne scrii la contact@cepsi.ro sau direct pe blog.

Distribuie acest articol:



Autor: