Puterea vindecatoare a plansului

De cate ori ati auzit fraza: Nu mai plange, esti mare, este rusine sa plangi? Din pacate, este rostita prea des, astfel incat copiii ajung sa isi reprime emotiile.

Pentru bebelusi, este principala modalitate de comunicare cu parintii; in timp, ei ajung sa “recunoasca” tipurile diferite de plans ale celor mici. Mai tarziu, lacrimile devin o modalitate de descarcare si linistire – copiii plang cand sunt obositi, frustrati sau cand le este rau. In astfel de momente, este importanta prezenta parintelui, care sa le aline aceste emotii negative, sa ii faca sa se simta acceptati si in siguranta.

Asadar, plansul este benefic pentru dezvoltarea copiilor. Stigmatizarea sa (Doar copiii rai plang sau Esti baiat, nu ai voie sa plangi) nu este o solutie, pentru ca viitorii adulti vor ajunge sa asocieze exprimarea propriilor emotii si dorinte cu ceva negativ. Indiferent de genul copilului, plansul nu este un privilegiu sau un semn de rasfat, ci un semn de echilibru emotional.

Intalnim adesea si adulti care nu se simt confortabil sa planga (nici in intimitate, cu atat mai putin in prezenta altcuiva). Aceasta retinere nu este insa de ajutor: cu cat tinem mai mult emotiile negative in noi insine, cu atat ne vom confrunta mai des cu anxietati, frustrari si alte sentimente apasatoare.

Iata cateva dintre efectele benefice ale plansului:

  • Ajuta sa ne eliberam si sa ne linistim
  • Lacrimile pot elimina inclusiv toxine
  • In perioadele stresante, corpul nostru devine incordat – plansul ajuta muschii sa se relaxeze

Daca iti doresti sa afli mai multe despre cum te poti elibera de emotiile reprimate, ne poti scrie la contact@cepsi.ro.

Distribuie acest articol:



Autor: