Cum recunoastem un loc de munca toxic?

Spre final de decembrie, evaluam ceea ce a insemnat pentru noi anul care a trecut. Ce lectii a adus? De ce anume suntem mandri si ce ne-am dori sa facem mai bine in 2019? Pentru multe persoane, aceste intrebari sunt adesea legate si de rezultatele profesionale, pentru ca sezonul ”rezolutiilor” este insotit de multe ori de promisiuni privind locul de munca.

O dorinta comuna este aceea de a gasi un job mai potrivit sau mai avantajos (material si emotional), insa de multe ori, oamenii isi cauta alte posturi pentru ca cel curent le afecteaza profund productivitatea si starea de bine.

Iata care sunt cele mai comune trasaturi ale unui mediu toxic de lucru:

  • Comunicarea echipei lasa de dorit: nu exista colaborare in adevaratul sens al cuvantului, exista agresivitate si feedback-ul nu este incurajat (ci, dimpotriva, sanctionat). De multe ori, angajatii simt ca nu pot sa isi exprime parerile si, daca o fac, ele sunt ignorate sau atacate.
  • Obiectivele comune sunt neclare, iar cei mai multi angajati executa sarcini fara sa aiba perspectiva de ansamblu sau o cunoastere corecta a procedurilor.
  • Exista tendinte de bullying sau hartuire intre colegi (porecle, glume nepotrivite etc).
  • Time managementul nu reprezinta o prioritate, iar orele lucrate peste program sunt o practica si nu o exceptie.
  • Managerii au doar rol directiv, nu isi justifica deciziile si nici nu isi valorizeaza angajatii.

Daca recunosti o parte dintre aceste lucruri la locul tau de munca, trebuie sa stii ca exista variante de a gestiona situatia ta profesionala curenta – scrie-ne la contact@cepsi.ro pentru detalii.

Distribuie acest articol:



Autor: