Ce este burnoutul? 

Adesea, burnoutul este confundat cu oboseala sau cu stresul. In realitate, este un sindrom mult mai complex – el apare dupa perioade indelungate de suprasolicitare si stres, fiind insotit de simptome depresive si letargie. Practic, este o stare de epuizare – cei afectati de burnout se simt coplesiti, incapabili sa isi dupa la bun sfarsit sarcinile, nu mai sunt motivati si experimenteaza constant stari emotionale negative. In egala masura, burnoutul afecteaza sistemul imunitar si poate cauza si alte probleme de sanatate.

Care sunt simptomele sale 

Persoanele afectate de burnout experiementeaza: starea constanta de oboseala, imbolnaviri frecvente (raceli, de exemplu), migrene, probleme cu somnul, schimbari de apetit alimentar, sentimentul de detasare, insingurare si lipsa motivatiei, o perspectiva pesimista asupra vietii si amanarea luarii unor decizii. In anumite cazuri, apar si diverse adictii (alcool sau droguri, de exemplu).

De ce apare burnoutul 

Adesea, persoanele perfectioniste, care simt nevoia sa aiba control permanent asupra tuturor lucrurilor care li se intampla, sunt mai predispuse sa ajunga la burnout. Alteori, el este consecinta unui mediu de lucru toxic, in care incarcarea este foarte mare, sau in care jobul respectiv nu este in concordanta cu valorile sau abilitatile persoanei respective. Nu exista o perioada ”standard” in care el se poate instala, insa recuperarea de dupa un astfel de episod poate fi dificila si indelungata. Iar aici nu este vorba doar de a reveni la a putea sustine un ritm de lucru, ci si despre viata sociala sau personala – toate sunt profund afectate.

Cum poate fi gestionat 

Educatia in privinta sanatatii la locul de munca este foarte importanta – in primul rand, persoanele care lucreaza ar trebui sa stie ce este si cum se manifesta burnoutul, pentru a putea preveni sau lua masuri in timp util. Pe de alta parte, la nivel de companii se pot implementa politici de preventie si gestionare, alaturi de asigurarea accesului la profesionisti in sanatate mintala.

Daca simti ca stresul pe care il resimti si incarcarea pe care trebuie sa o sustii sunt mai mult decat poti sa gestionezi, este important sa vorbesti cu cei din jur despre acest lucru: atat apropiati, cat si colegi (pentru a putea gasi impreuna cele mai bune solutii). Nu in ultimul rand, activitatile de relaxare si odihna ar trebui sa devina prioritare in rutina ta. Grija pe care ti-o acorzi este si ea importanta: fie ca e vorba de mici lucruri pe care le faci pentru tine, fie de o dieta alimentara sanatoasa, ea te poate ajuta sa nu ajungi la epuizare completa.

Pentru a afla mai multe despre burnout si recuperarea dupa un astfel de episod, ne poti scrie la contact@cepsi.ro.

Distribuie acest articol:



Autor: