Sanatatea mintala la locul de munca 

Daca ai un job de 8 ore pe zi, probabil ca cea mai mare parte a timpului ti-o petreci la birou – un lucru important de avut in vedere, daca vine vorba despre sanatatea mintala, pentru ca inclusiv mediul profesional poate avea un impact asupra acesteia. Recent, OMS a declarat depresia ca fiind principala cauza de dizabilitate la nivel global; alaturi de anxietate, este printre cele mai des intalnite tulburari mintale. De aceea, mai multe organizatii globale au tras un semnal de alarma privind gestionarea sanatatii mintale la locul de munca, astfel incat, la nivel intern, companiile incep sa dezvolte strategii in acest sens.

E important insa ca si tu sa iti urmaresti propria energie emotionala, in acest context, ca sa poti avea grija de tine si de cei alaturi de care lucrezi.

Este extrem de dificil sa iti mentii echilibrul emotional intr-un mediu de lucru toxic. In plus, pentru ca o astfel de cultura organizationala sa se schimbe, e nevoie de un efort sustinut si asumat de intreaga organizatie, ceea ce poate fi un proces indelungat si anevoios.

  • Discuta deschis despre volumul de munca

Inainte de a ajunge la burnout sau frustrari, discuta cu colegii tai despre incarcarea pe care o aveti fiecare dintre voi. Daca este mult prea mare pentru a fi sustinuta, puteti gasi solutii inainte de a aparea o situatie de criza.

  • Foloseste-ti zilele de concediu

Pauzele nu sunt un moft sau ceva ce ar trebui sa iti iei atunci cand nu mai ai nimic de facut – dimpotriva. Rolul lor este acela de a-ti reincarca bateriile si de a te ajuta sa poti mentine ritmul de lucru pe care ti l-ai propus. Daca ne uitam in jur, in exemplele persoanelor care si-au construit cariere de succes (fie ca angajati sau antreprenori) observam adesea o oarecare tendinta de a scoate in evidenta lipsa pauzelor si a vacantelor. E important insa ca obiectivele profesionale sa fie sustinute de un stil de lucru sustenabil.

  • Informeaza-te

Fie ca e vorba de sesiuni live, carti sau articole, trebuie sa stii cum apar si cum se manifesta problemele de sanatate mintala. Vei sti astfel sa le recunosti si sa le gestionezi, in cazul in care ele vor aparea. Aloca timp in acest sens – este o investitie si in tine, si in compania pentru care lucrezi  – sau ceea ce noi numim win-win.

Daca vrei sa afli mai multe lucruri despre acest subiect, ne poti scrie la contact@cepsi.ro.

Distribuie acest articol:



Autor: