Singuratatea si impactul ei asupra sanatatii noastre emotionale

Luna decembrie este luna în care se vorbeste, poate mai mult decat in oricare alta luna, despre familie si timp de calitate petrecut cu cei dragi; pentru multe persoane, este momentul pentru o pauza si o reintoarcere la ceea ce le reincarca bateriile pentru anul ce urmeaza.

Un subiect arareori adus in discutie este insa ceea ce se intampla cu aceia dintre noi care nu au alaturi de cine sa petreaca perioada sarbatorilor. Pentru acestia, sentimentele de singuratate si tristete devin tot mai prezente, contrastand puternic cu ceea ce par ca traiesc cei din jur – atitudinea pozitiva a celorlalti devine termenul de comparatie sau evaluare a propriei vieti.

Nu este greu de inteles de ce – in general, ne ”masuram” fericirea prin prisma relatiilor sociale sanatoase sau armonioase pe care le cultivam (iar ele nu se rezuma la relatia de cuplu). Oamenii apropiati ne fac sa ne simtim in siguranta, ne ajuta si ofera afectiunea de care avem nevoie. In general, singuratatea ne face sa renuntam la a avea grija de noi insine si ne afecteaza nu doar dispozitia emotionala, ci si sanatatea fizica (contribuie la scaderea imunitatii si influenteaza negativ sanatatea inimii).

In timp, faptul ca simtim ca lipseste cineva care sa impartaseasca bucuriile sau dificultatile traite ajunge sa acutizeze sentimentele negative fata de propria persoana (”nu sunt suficient de bun”, ”e vina mea ca îndepartez oamenii” etc) si poate contribui la instalarea depresiei si/sau a anxietatii.

Asadar, daca urmeaza ca in aceasta perioada sa fii singur/a, e important in primul rand sa ai grija de tine însuti, prin mici actiuni care te fac sa te simti bine – pregatirea unei mese bune, vizionarea filmului preferat, cumpararea unui cadou pentru tine etc. Nu in ultimul rand, cauta totusi compania altor persoane – accepta invitatiile la iesiri cu colegii, de exemplu, sau suna un cunoscut cu care nu ai mai iesit de mult la cafea. Orice astfel de interactiune te ajuta sa gestionezi mai bine perioada Craciunului.

Daca iti doresti sa afli mai multe despre cum poti gestiona perioadele in care te simti singur, ne poti scrie la contact@cepsi.ro.

Distribuie acest articol:Autor: