Ce este psihogenealogia 

UpdateIn ultimii ani, se vorbeste tot mai intens despre felul in care exprientele familiei apropiate ne influenteaza indirect viata emotionala. Sunt inclusiv studii care arata ca aceste experiente se manifesta si la nivel somatic, iar alte cercetari au demonstrat ca traumele modifica ADN-ul generatiilor urmatoare. Pentru ca ecoul durerilor din trecut poate ajunge sa se auda foarte puternic in viata familiei, daca nu sunt procesate intr-un mod sanatos, este important ca macar urmasii sa poata intelege ce experiente stau la baza unor dificultati din prezent.

De acestea se ocupa psihogenealogia, care reuneste notiuni din psihologie si din genealogia unei familii si prin intermediul careia sunt scoase la iveala traume, conflicte si secretele care sunt transmise in inconstientul familial si transgenerational.  Anne-Ancelin Schützenberger, terapeuta care a dezvoltat teoriile psihogenealogiei in anii 70, a atras atentia ca, atunci cand istoria unei familii nu este cunoscuta pe deplin, ea ajunge sa fie repetata la nesfarsit de generatiile care urmeaza. Fara sa ne dam seama, chiar adulti fiind, pornim la drum cu un ”pachet” de comportamente, credinte si frici care vin din familia de origine, si nu sunt produsul propriilor experiente.

In general, in procesul terapeutic se urmareste in principal relatia cu parintii/buncii, insa adesea conversatia este dusa mult mai departe, spre profunzimile acesteia si detaliile celorlalte relatii din cadrul familiei. In acest fel, ne putem asigura ca traim, in sfarsit, propria viata si ca facem propriile alegeri, in loc sa repetam tipare nesanatoase.

Daca iti doresti sa afli mai multe despre subiectul psihogenealogiei, poti explora o parte din cartile pe aceasta tema care au fost traduse in romana: http://www.philobia.ro/categorie-produs/psihogenealogia

Distribuie acest articol:



Autor: