Ce trebuie sa stii despre energia emotionala  

Asa cum energia noastra fizica depinde de odihna si hrana pe care i le asiguram, energia emotionala de care dispunem are si ea nevoie de resurse. Daca omitem sa ii acordam atentia de care are nevoie, putem resimti inclusiv oboseala fizica, alaturi de o disponibilitate redusa pentru activitati sociale sau profesionale. De asemenea, pot fi influentate negativ inclusiv puterea de concentrare si motivatia de a ne duce la bun sfarsit obiectivele.

Din fericire, exista mici tehnici de ”igiena emotionala” care fac o mare diferenta pentru rezervele noastre de energie mintala:

  • Asculta-ti propriile sentimente si nu incerca sa eviti sa le traiesti

Daca ne ignoram prea mult timp emotiile negative, acumularea lor afecteaza atat calitatea relatiilor cu ceilalti, cat si starea generala de sanatate mintala. De aceea, este bine sa le verbalizam: sa recunoastem cand ne simtim rau, sa comunicam celor apropiati ceea ce ne supara la comportamentul lor, sa plangem atunci cand suntem tristi.

La fel de importanta este si procesarea ranilor mai vechi, pentru ca, desi credem ca timpul se poate ocupa de ”repararea” lor, cel mai adesea este nevoie de un travaliu de recuperare (adesea psihoterapeutic) pentru a reveni la starea de bine.

  • Indica-le celorlalti limitele proprii

Oamenii intruzivi sau cei care profita de disponibilitatea altora provoaca in ceilalti un mare consum de energie – in cazul lor, sanatos este sa le aratam (in repetate randuri) care sunt lucrurile pe care le toleram si cele care nu ne fac bine. In acest fel, ne protejam de a sustine relatii toxice, care in loc sa ne imbogateasca viata, o seaca de energie si sentimente pozitive.

  • Acorda-ti timp tie si ai grija de tine

Ai grija de tine, asa cum simti ca ai nevoie – mergi la controlul periodic la medic, ia-ti pauza de masa, vezi un film prost, petrece un weekend singur/a, daca simti nevoia ca ai o pauza de la ceilalti. In agitatia zilelor in care facem lucruri pentru altii, astfel de ocazii ne ofera un ragaz pentru noi insine.

Acestea, alaturi de exercitiul continuu de constientizare a ceea ce simtim si traim, ne permit sa gestionam viata de zi cu zi intr-un mod sanatos si constructiv. Pe scurt, ne ajuta sa fim prezenti si sa ne bucuram de ceea ce ne ofera fiecare zi.

Distribuie acest articol:



Autor: