Cum iti influenteaza emotiile starea de sanatate?

De multe ori auzim in jurul nostru vorbindu-se despre ideea de echilibru intre minte, trup si suflet. Aceasta poate parea un cliseu, sau poate am auzit-o atat de des incat trecem repede peste informatia care pare pur teoretica, de neatins, sau o alta expresie din vocabularul uzual al zilelor noastre. Multi dintre voi se intreaba insa daca exista in realitate o astfel de stare, daca poate fi atinsa si, daca da, in ce conditii se intampla acest lucru.

Mintea este partea rationala, cea care filtreaza gandurile, transmite impulsuri si declanseaza reactii. Insa la baza acestor ganduri si reactii sta o emotie. Iata de ce emotiile sunt asa de importante. De ce ai fugit atunci cand cainele de la colt a latrat la tine? Pentru ca instinctiv ti-a fost frica. Iar aceasta este emotia care a declansat reactia.

Creierul rational vs. creierul emotional

Neocortexul este sediul mintii noastre constiente – putem spune ca el este casa in care mintea noastra constienta locuieste. Pe masura ce deschidem usa si trecem dincolo de creierul rational, intram intr-o zona a creierului in care sanatatea poate fi influentata, mentinuta sau reglata prin emotii. Creierul emotional (denumit si creierul limbic) este responsabil de aceste functii subconstiente – practic, este ca un centru emotional care mentine echilibrul corpului. Pe masura ce traim diverse emotii, se activeaza partea creierului responsabila cu emotiile, iar ea creeaza molecule chimice corespunzatoare fiecarei emotii.

Suna destul de stiintific, nu-i asa? Desi poate sa para ca aceste emotii sunt un moft, ele pot fi ignorate sau pacalite. De ce? Explicatia este foarte logica: se transmit impulsuri in corp, se fac conexiuni si apar somatizarile. Asadar, cum pot fi ignorate emotiile cand ele contribuie la starea noastra de sanatate?

Creierul emotional, despre care vorbeam mai sus, se afla sub controlul constient al mintii. In momentul in care simtim o anumita emotie, se activeaza sistemul nervos autonom. Corpul primeste aceste reactii chimice si pot aparea diverse dezechilibre – sau, dimpotriva, o energie vitala crescuta, in functie de emotia traita.

Tipuri de emotii

Exista doua categorii de emotii: emotii de supravietuire si emotii elevate sau creative.

Emotiile de supravietuire sunt cele care produc dezechilibre atat la nivel fizic, cat si psihic. Ele au un impact negativ asupra starii de sanatate. Ati observat poate ca atunci cand simtiti vinovatie, de exemplu, va simtiti lipsiti de forta, apatici, puteti experimenta dureri de stomac sau o apasare la nivelul umerilor (ca si cum ati cara ceva greu in spate)? In realitate, chiar carati. Este vorba de povara acestor emotii. Fiecare organism reactioneaza insa conform propriei sale unicitati.

Atunci cand simtiti furie, spre exemplu, gandurile se concentreaza asupra laturii negative a lucrurilor, iar corpul intra in alerta: pot aparea insomnii si oboseala evidenta. Dispare focusul pozitiv, axat pe “problem solving”, apoi apar frustrarile iar somatizarile nu intarzaie sa apara.

Adesea, cu cat ne incapatanam mai mult sa evitam ceva, apare cu atat mai multa presiune asupra propriei persoane si asupra celor din jur. Si obtinem tocmai rezultatul opus: respingere, nemultumire, neintelegere si, odata cu ele, si emotii stresoare ce devin cauza impulsurilor de dezechilibru al corpului.

Pentru ca acest tip de emotii ne este foarte familiar, nu ne este usor sa le inlocuim cu emotii pozitive. Emotiile stresoare ne fac sa retraim evenimente din trecutul nostru, conectandu-ne la starile din momentul respectiv, care se simt inclusiv la nivel corporal. Acest cerc vicios face ca starea de sanatate fizica sa fie si ea afectata.

Emotiile de strip stresor, schematizate in diagrama de mai sus (furie, nesiguranta, ingrijorare, vina, rusine etc), declanseaza in sistemul nervos reactii de tipul lupta sau fugi, te pregatesc pentru situatii de urgenta, stari de alerta, consumand energia vitala, starea de bine a trupului si starea generala de sanatate. Aceste emotii sunt derivate din hormonii stresului.

Pe de alta parte, emotiile elevate se adreseaza unui centru hormonal diferit. Emotii de tipul: recunostinta, bucurie, inspiratie, incredere nu ne mai pastreaza ancorati in tecut, si nu ne mai lasa blocati  in trairile traumatizante ale propriei existente. Corpul se echilibreaza iesind din starea de alerta. Energia vitala si pofta de viata cresc, suntem capabili sa ne exprimam creativitatea si experimentam o stare de bine.

Asadar,  afirmatia ”Starea psihica influenteaza starea de sanatate fizica” are un fundament solid.

Ati auzit poate de cazuri in care oameni care cu acelasi diagnostic au trecut prin boala diferit. O atitudine deprimata, invinsa in fata bolii nu face decat sa adauge peste un fond sensibil elemente suplimentare de stres care nu pot ajuta in vindecare. Am auzit medici spunand : “Da, dar pe X l-a ajutat psihicul!”. Ce l-a ajutat de fapt pe X au fost trairile diferite, emotiile diferite si modul in care s-a raportat la boala.

Pentru ca neocortexul e impartit in cele doua emisfere, este firesc sa analizam ceea ce ni se intampla in mod diferit: emotie vs logica, minte vs inima si asa mai departe.  Mintea analitica este extrem de importanta, iar ea ne ajuta sa functionam corect in viata de zi cu zi. Ce este insa important sa stim este ca mintea analitica functioneaza cel mai bine atunci cand suntem calmi, relaxati si concentrati. Atunci primim raspunsuri pertinente, care ne ajuta sa luam decizille corecte. In schimb, cand se activeaza hormonii stresului, mintea analitica devine suprastimulata, atentia se intoarce spre scenarii trecute, iar corpul intra in starea de alerta. In acele momente mintea nu mai functioneaza ca un aliat.

Iata de ce este asa de important acest echilibru intre minte trup si suflet si de ce emotiile sunt cele care au un rol extrem de important in crearea acestui echilibru. Lucrand cu noi zi de zi, ajungem sa ne cunoastem mai bine,sa ne acceptam mai bine, sa identificam factorii stresori pentru a-i putea stabiliza si echilibra. Nu este o munca usoara, pentru ca nu ne putem dezvata intr-o saptamana de obiceiuri de-o viata sau de exemple pe care le-am preluat din copilarie si care s-au transformat in credinte proprii.

Importante insa sunt dorinta noastra de a evolua, alaturi de dorinta de a avea o stare buna de sanatate (atat pentru noi insine, cat si pentru generatiile urmatoare). Ele ne impulsioneaza sa lucram cu emotiile negative si sa schimbam tiparele nesanatoase prin cunoastere de sine si consistenta in actiuni.

Rezultatul acestor actiuni este insa minunat: poti incepe cu pasi mici, schimband macar pentru o zi emotiile stresoare cu unele elevate, inlocuind macar pentru o zi furia cu recunostinta. Stiu, nu exista un barometru al starii de bine, dar vei simti imediat in corp aceasta mica schimbare. În tot  acest proces, psihoterapia te poate ghida pe drumul schimbarii, pas cu pas. Daca vrei sa afli mai multe despre acesta, ne poti scrie la contact@cepsi.ro.

Distribuie acest articol:



Autor: