Cele mai des intalnite prejudecati despre depresie 

In ultimii doi ani, Organizatia Mondiala a Sanatatii a atras constant atentia asupra incidentei crescute a depresiei si asupra consecintelor acestui fapt. Desi este principala cauza de dizabilitate in lume, oamenii continua sa aiba o perceptie gresita asupra acesteia. In materialul urmator am vorbit despre cele mai populare prejudecati privind aceasta afectiune.

  • Depresia este un moft, nu o conditie medicale serioasa 

Numeroase studii arata ca depresia actioneaza ca un dezechilibru la nivelul creierului cu toate acestea, oamenii continua sa creada ca este doar o scuza sau o modalitate de victimizare. Justificarea ”sunt oameni care o duc mult mai rau decat tine”, auzita adesea de cei care se deschid in fata celor din jur, nu este un argument si, in niciun caz, o alinare.

  • Depresia afecteaza doar anumiti oameni sau oamenii din mediile defavorizate 

Depresia poate afecta pe oricine, indiferent de educatie sau situatie financiara. Chiar daca exista anumite categorii vulnerabile, aceasta tulburare este una care apare in toate categoriile sociale.

  • Tratamentul medicamentos te transforma intr-o leguma 

In anumite tipuri de depresie, specialistii pot recomanda si tratament medicamentos, care, insotit de psihoterapie, ajuta la imbunatatirea starii celui afectat. Administrat corect, tratamentul nu ii impiedica pe oameni sa isi desfasoare activitatile obisnuite.

  • Numai adultii pot suferi de depresie 

In realitate, atat copiii, cat si adolescentii pot fi afectati. La fel ca in cazul adultilor, este nevoie de sprijin terapeutic pentru ca episodul sa fie depasit.

Desigur, lista prejudecatilor privind depresia poate continua – ceea ce este insa important de retinut este ca toate aceste presupuneri au un impact negativ asupra celor afectati: ii fac sa isi minimizeze starile, sa nu fie atenti la realitatea pe care o traiesc, sa amane sau sa evite sa ceara ajutor. Este datoria noastra, a tuturor, sa intrerupem acest cerc vicios.

Daca simti ca esti afectat/a de depresie, sau daca ai un apropiat care este, apeleaza la ajutor specializat. Pentru a afla mai multe despre acesta, te invitam sa ne scrii la contact@cepsi.ro.

Distribuie acest articol:



Autor: