Despre motivatie – ce ne impulsioneaza sa ne urmarim obiectivele?

La inceput de ianuarie, ne gandim la ceea ce ne dorim de la noul an: fixarea obiectivelor nu reprezinta insa o garantie pentru atingerea lor. Iar acest lucru depinde, in cea mai mare masura, de motivatia proprie. 

Practic, motivatia este ceea ce ne determina sa actionam. Poate sta intr-o rasplata care ne asteapta la finalul unei actiuni, sau poate fi vorba despre o nevoie biologica (cum este nevoia de a bea apa sau a manca). Cat despre motivatia intrinseca, ei bine, ea nu este activata de vreo rasplata imediata sau materiala.

De exemplu, efortul depus pentru a invata ceva nou nu este neaparat rasplatit – asadar, el tine de motivatia intrinseca.  Similar, atunci cand alegem sa facem voluntariat, asadar sa sprijinim o cauza in care credem, nu exista propriu-zis un beneficiu personal, ci unul in folosul comunitatii.

Care sunt factorii care contribuie la motivatia intrinseca? Ei bine, uneori este vorba de provocarea reprezentata de obiectivul respectiv. Alteori, ne motiveaza curiozitatea (vrem sa ne testam propriile limite sau abilitati) sau recunoasterea meritelor personale.

Pentru a avea succes in ceea ce iti propui, este util sa recunosti aceste nuante in propriul tau comportament, atunci cand vine vorba de motivatie. Constientizandu-le, vei repera gandurile automate care pot deveni obstacole si le vei putea gestiona mai bine.

Iata cateva obiceiuri care te pot ajuta sa iti atingi obiectivele:

  • Aminteste-ti care este scopul de ansamblu a ceea ce faci.

Cand ne reamintim ca pana si cele mai mici actiuni pot schimba lumea, depunem mai mult efort pentru ceea ce ne dorim.

  • Acorda timp pasiunilor tale.

Timpul pe care il petrecem facand ceea ce ne place contribuie la „rezerva” de energie de care dispunem.

  • Evita comparatiile cu ceilalti.

Este foarte important sa ne amintim ca fiecare persoana are propriul ritm si propriul drum. Asadar, nu exista retete standard pentru succes. In schimb, caile pe care le construim pentru noi insine sunt cu siguranta mult mai promitatoare.

  • Fii optimist in privinta viitorului.

Anxietatea reuseste adesea sa ne deturneze planurile – daca privim insa spre viitor cu optimism, ne vom concentra toata energia in momentul prezent.

Distribuie acest articol:



Autor: