Tipuri de trauma

Traumele pot avea mai multe forme si mecanisme: stresorii, scenariile si reactiile difera de la o persoana la alta.

Din studiile desfasuate pana in acest punct, s-au evidentiat mai multe tipuri de trauma:

  • Exista episoade traumatice singulare, altele apar in urma unor episoade repetate

Dezastrele naturale, accidentele (individuale sau colective) sunt un exemplu de experienta traumatica singulara. Episoadele repetate sunt intalnite in cazul celor care traiesc in medii disfunctionale (abuz si violenta in familie), conflictuale (zone de razboi, cartiere cu o rata de infractionalitate ridicata, in care conditiile de viata sunt foarte proaste).

  • Exista incidente violente produse de natura (cutremure, avalanse etc) si altele produse de om (razboaie, abuzuri sociale, sexuale, violenta domestica, discriminare)

Specialistii trateaza traumele individual, in functie de tipul lor, istoricul victimei si felul in care ele au fost produse. Studiile[1] arata ca in general, episoadele traumatice repetate au un impact mult mai pronuntat decat cele singulare. Problemele de sanatate psihica si emotionala pe care le provoaca sunt mai mari ca intensitate si durata, fiind si mai dificil de procesat si tratat. De asemenea, traumele care au o in mod specific o incarcatura dificila sunt cele care iau nastere in interiorul familiei, cand sunt provocate de un agresor de care victima este dependenta (de exemplu in relatia parinte-copil – in loc ca parintele sa ofere siguranta si protectie, el ajunge sa constituie o amenintare).

Trauma provocata de o persoana apropiata ajunge sa modeleze lumea in care victima traieste: aceasta va simti ca amenintarile deghizate in actiuni realizate pentru binele sau se ascund dupa orice colt, asa incat ii va lipsi increderea in cei din jur si ii va trata pe acestia cu suspiciune si ostilitate. Cu atat mai dificile sunt traumele in care raul a fost provocat intentionat, cu buna stiinta, din sadism (aceste tendinte fiind ele insele, cel mai probabil, produsul unor alte traume).

[1]  https://www.sidran.org/resources/for-survivors-and-loved-ones/what-is-psychological-trauma/

Distribuie acest articol:Autor: