De ce simtim ca nu suntem suficient de buni?

Se spune adesea ca cele mai mari piedici pe care le intalnim in drumul nostru nu sunt puse de altii, ci de noi insisi. Si nu este usor de vazut de ce: cautam, intr-adevar, validare din partea celorlati, insa cel mai important este sa ne simtim validati si de propria persoana. Ce se intampla insa daca simtim ca nimic din ceea ce facem nu este suficient de bun? Pentru a gasi metode de a contracara aceste credinte automate, este important sa gasim radacina lor.

  • O situatie des intalnita este aceea in care cauza acestei tendinte sta in copilarie – parintii foarte critici, care nu au si-au calibrat asteptarile privind copilul pe care si-l imaginau si copilul din realitate, tind sa se concentreze doar asupra nemultumirilor pe care le au. Simtindu-se neacceptat si respins, copilul ajunge sa isi desconsidere propriile abilitati si isi mentine perceptia si ca adult, neacordandu-si credit pentru vreo realizare. Alteori, traumele traite de copii afecteaza sentimentele de siguranta si protectie, asa incat cresc fara a simti ca au ”o plasa de siguranta”.
  • In alte cazuri, este vorba de influenta negative a oamenilor din jur – de exemplu, daca in mediul tau de lucru sunt indicate doar greselile si feedbackul primit este preponderent negative, este foarte probabil sa incepi sa simti ca rezultatele tale sunt mult prea slabe.
  • Suntem condusi de perceptii inconstiente asupra sinelui mult mai puternice decat cele rationale, iar ele preiau controlul tocmai in situatiile in care ne simtim vulnerabili.

Oricat de puternice ar fi radacinile acestor perceptii, este important de stiut ca ele pot fi modificate in timp. De cele mai multe ori, in aceste cazuri ajuta lucrul cu un terapeut care poate veni cu solutii punctuale pentru mecanismele negative ce iti consuma energia. Daca vrei sa stii mai multe despre ele, ne poti scrie la contact@cepsi.ro

Distribuie acest articol:



Autor: