Relatia tata-fiu (IV)

O buna parte din generatiile de astazi au fost crescute cu o implicare minima din partea tatilor. Acest lucru este datorat in mare masura conceptiilor eronate conform carora doar mama poate si trebuie sa aiba grija de copii (mai ales la varste mici). In realitate, copiii au nevoie de ingrijirea si atentia ambilor parinti, iar relatia cu acestia se consolideaza inca din primele ore de viata.

Iata cum pot avea tatii o relatie mai apropiata de fiii lor:

  • Prin implicarea in rutina de ingrijire si hranire a copilului, inca de la inceput. Baita de seara sau povestea spusa la culcare sunt actiuni marunte, dar care creeaza o conexiune foarte puternica.
  • Prin timpul petrecut impreuna, la joaca. Pentru baietei, tatii lor sunt niste supereroi, care pot face orice. Iar prin jocuri ei invata de la acestia si isi cultiva, in acelasi timp, propria independenta si autonomie.
  • Prin a face diferenta dintre fiul pe care tatal si l-a imaginat si fiul pe care il are in realitate. Foarte multi parinti au o imagine destul de fixa a copiilor pe care i-au visat inainte ca acestia sa se nasca – iar acest portret idealizat ii poate face pe multi sa uite de copilul real din fata lor si sa nu raspunda adecvat nevoilor acestuia. De aceea, ajuta sa privesti spre fiul tau cu curiozitate si sa il accepti asa cum este el.
  • Prin gestionarea corecta a emotiilor baiatului: e important ca tatal sa nu critice sau sa ignore emotiile pe care copilul le exprima. Astfel, nivelul de incredere intre voi va creste, iar baiatul nu se va simti vinovat sau retinut cand simte nevoia sa discute despre propriile probleme sau dileme.
  • Prin cultivarea unei atitudini sanatoase despre masculinitate si evitarea cliseelor de masculinitate toxica (”barbatii adevarati trebuie sa dea cu pumnii in masa”, ”barbatii pot sa isi insele partenera, doar sunt barbati”). In conturarea personalitatii unui viitor barbat, care este capabil sa se inteleaga pe sine si sa fie asertiv cu ceilalti, impunerea unor tipare rigide nu reprezinta o solutie, ci o piedica.

Dragi tati, relatia cu fiii vostri este una dintre cele mai frumoase pe care veti avea ocazia sa le construiti de-a lungul vietii. Asa ca dati-i atentia de care are nevoie si incercati sa lasati la o parte prejudecatile de care v-ati lovit poate in trecut. Dupa ce acestea sunt depasite, lasam mai mult spatiu vindecarii ranilor mai vechi, ramase din propria relatie cu tatal, si sperantei in propria forta de a cultiva o legatura autentica si sanatoasa cu propriul fiu.

Despre rolul tatalui in viata copiilor am mai scris si aici.

Distribuie acest articol:Autor: