Anxietate vs. depresie – care sunt diferentele dintre ele? 

Anxietatea si depresia sunt printre cele mai des intalnite tulburari psihice la varsta adulta. In unele cazuri, ambele afectiuni sunt prezente concomitent. Iata care sunt principalele diferente dintre acestea:

  • Cei afectati de anxietate isi fac foarte multe griji privind viitorul (pe termen scurt, mediu sau lung) si simt presiunea extrema a scenariilor negative, care nu mai lasa loc perspectivelor rezonabile sau optimiste. Aceste emotii au un impact negativ asupra capacitatii lor de a lua decizii si de a-si trai viata. Pentru ca o buna parte din energia lor este consumata de gandurile negative, nu se mai pot concentra sau implica in alte activitati si obosesc foarte usor.

Persoanele care sufera de depresie simt adesea ca nu au niciun pic de energie pentru nimic, ca de fapt nu exista nicio speranta si nimic din ceea ce fac nu are vreun sens. In general, grijile nu ii mai framanta, pentru ca locul acestora e luat de resemnare.

  • Persoanele anxioase dau in general impresia unor oameni energici (in mare parte pentru ca gandurile negative ii fac agitati si gasesc dificultati in a se relaxa). In cazul celor care au depresie, perceptia exterioara este aceea ca sunt lipsiti de energie, reactioneaza cu greu si nu sunt prezenti – practic, rezervele lor de vigoare sunt secate, iar dorinta de a participa este extrem de scazuta.
  • In anumite tipuri de depresie, poate aparea si dorinta de a-si face rau sau de moarte. Astfel de ganduri trebuie tratate cu toata seriozitatea, alaturi de un specialist in sanatatea psihica. Pentru cei anxiosi, aceste ganduri apar mult mai rar.
  • Ambele afectiuni se manifesta si prin simptome fizice: in general, ele sunt destul de asemanatoare (de exemplu, problemele cu somnul). De obicei, depresia este marcata de modificari ale poftei de mancare si ale greutatii corporale. Anxietatea se poate manifesta prin dureri musculare, senzatia de ameteala si dificultati in respiratie sau palpitatii.

Daca si tu crezi ca o parte dintre simptomele de mai sus te afecteaza, este important sa discuti cu cineva specializat despre acestea. O evaluare corecta poate fi primul pas spre o solutie terapeutica de care ai nevoie pentru a depasi acest moment. Noi iti putem oferi informatii despre acestea la contact@cepsi.ro

Distribuie acest articol:



Autor: