Cum poate ajuta terapia ocupationala persoanele de varsta a treia

Exista numeroase studii care subliniaza cat de important este un stil de viata activ la varsta a treia – iar aici vorbim nu doar de exercitiul fizic, ci si de exersarea propriilor abilitati. Cea din urma devine si mai importanta cand este vorba de persoane afectate de dementa sau de Alzheimer. In cazul lor, stimularea cognitiva este o modalitate la indemana de a intarzia efectele bolii.

Cel mai adesea, astfel de tehnici sunt incluse in atelierele de terapie ocupationala, la care iau parte mai multe persoane cu dificultati similare. Programele organizate de noi, la CEPSI, se concentreaza asupra abilitatilor creative ale acestora, avand beneficii pe termen mediu si lung.

  • Materialele folosite si temele propuse incurajeaza utilizarea deplina a propriilor abilitati, avand un impact pozitiv asupra dispozitiei emotionale a participantilor (au sentimentul ca fac ceva util si au posibilitatea de a se exprima liber).
  • Activitatile antreneaza nu doar resursele creative ale celor care iau parte la grup, ci pun in valoare si abilitatile de motricitate fina si capacitatea de memorare.
  • Nu in ultimul rand, grupurile reprezinta o buna o oportunitate de socializare si conectare la o comunitate, oportunitate ce altfel lipseste, mai ales in cazul persoanelor cu Alzheimer.

Din experienta noastra, participarea la astfel de ateliere reprezinta o posibilitate in plus de a depasi prejudecati fata de afectiunile cu care lucram. Participantii se intorc catre ei insisi si la acele sclipiri de personalitate care sunt doar ale lor, si care sunt mai puternice decat orice eticheta pusa de afectiunea cu care sunt diagnosticati.

Daca vrei sa afli mai multe despre aceste ateliere, ne poti scrie la contact@cepsi.ro.

Distribuie acest articol:



Autor: