De ce ne vine greu sa fim noi insine? 

Se intampla uneori sa simtim ca facem sau spunem lucruri care nu sunt in concordanta cu cine suntem cu adevarat. Acest lucru se poate intampla in diverse contexte sociale sau profesionale, dar si in momentele in care suntem doar noi cu noi. De ce facem asta?

Exista mai multe cauze. In general, este vorba despre faptul ca nu cunoastem in totalitate cine suntem cu adevarat, asa ca ne adaptam in functie de cel care se afla in fata noastra: dam dreptate celuilalt desi nu suntem de acord cu el pentru a evita conflictul sau punem nevoile altora pe primul loc din teama de a fi respinsi, spre exemplu.

E important de stiut ca autocunoasterea este un demers de durata, care incepe inca din copilarie. Autenticitatea nu se ”invata” propriu-zis, ci are nevoie de spatiu pentru a se manifesta. De exemplu, copiii ai caror parinti au o viziune foarte rigida sau inhibanta legata de cresterea lor tind sa simta ca exista doar un singur fel acceptabil de a fi si evita sa isi exprime personalitatea.

La varsta adulta, este nevoie sa constientizam care sunt aspectele care sunt cu adevarat ale noastre si care sunt cele pe care le-am preluat la un moment sau altul. Chiar daca este un proces de durata si care pune anumite dificultati, ne ajuta pe termen lung sa luam decizii mai bune pentru noi insine, pentru ca avem o perspectiva mai clara legata de nevoile noastre reale.

Daca iti doresti sa afli mai multe despre calea spre tine insuti, te invitam sa ne scrii la contact@cepsi.ro.

Distribuie acest articol:



Autor: