Cum influenteaza relatiile sociale sanatatea fizica si psihica a femeilor?

Legaturile sociale pe care le construim au un impact mult mai mare asupra noastra decat am putea crede la o prima vedere. Din perspectiva istorica, relatiile sociale dintre femei au stat o buna bucata de vreme la baza functionarii comunitatilor (se sustineau reciproc, aveau grija de copii impreuna si se protejau in caz de pericol). Acest lucru a conturat inclusiv felul in care femeile reactioneaza in situatii de stres si felul in care le gestioneaza (nivelul de stres scade atunci cand impartasim situatia respectiva cu o prietena de incredere).

Astazi, este mai dificil sa intretinem relatii la fel de stranse, pentru ca rutina de zi cu zi este profund diferita de aceea din trecut. Cu toate acestea, nu inseamna ca importanta lor a scazut. In continuare, prieteniile ne ajuta sa fim mai optimiste, cresc calitatea vietii si gradul de rezilienta si ne imbunatatesc sanatatea fizica, dupa cum au aratat nenumarate studii (sursa 1sursa 2).

In general, relatiile sociale ar trebui sa ne faca sa ne simtim mai bine. Ce se intampla insa daca simtim ca interactiunea cu o anumita persoana din viata noastra ne face sa ne simtim rau? Ei bine, in astfel de cazuri este nevoie sa reevaluam relatia respectiva – poate ca este nevoie ca ea sa fie renegociata sau intrerupta. Este foarte important sa invatam ca, asa cum exista o igiena fizica sau o igiena emotionala, exista si o igiena sociala, care are efecte foarte concrete in viata noastra.

Din aceste motive, o parte importanta a procesului terapeutic este reprezentata adesea de interrelationare si felul in care ne influenteaza ea deciziile si starea de bine: recunoasterea relatiilor toxice, pe de o parte, si initierea unora sanatoase, pe de alta parte. Daca iti doresti sa afli mai multe despre aceste lucruri, ne poti scrie la contact@cepsi.ro.

Distribuie acest articol:



Autor: