Ce ar trebui sa stii despre tulburarile mintale

Se apropie sarbatorile de iarna, prilej de bucurie si sarbatoare. Oamenii sunt grabiti in cautarea cadourilor pentru cei dragi, fac pregatiri pentru vacante sau mese in familie, intalniri cu prieteni si oameni dragi, impodobesc brazii si canta colinde.

Dar… este oare prezenta in toate caminele aceasta atmosfera idilica? Te-ai intrebat vreodata ce se intampla dincolo de ceea ce este vizibil din exterior? Ce simt si ce traiesc intr-adevar acesti oameni care trec pe langa tine?

“Ma uit la oamenii pe langa care trec si ma intreb daca simt si ei la fel”

”Nu mai gasesc bucurie in nimic”

“Mi-e frica de gandurile mele”

Iata doar cateva din frazele pe care si le rostesc oamenii care sunt la inceputul dezvoltarii unei tulburari mintale. Chiar daca la prima vedere par insignifiante, astfel de ganduri pot ajunge sa acapareze viata persoanei respective, pana cand aceasta nu va mai putea functiona. Iar ele sunt semnele unei astfel de tulburari. Totusi, ce este o tulburarea mintala? Si cand ar trebui sa mergem la specialist?

Ce sunt tulburarile mintale?

In primul rand, este important sa stii ca acestea sunt foarte comune, chiar daca exista inca un tabu social in ceea ce le priveste. In realitate, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, 1 din 4 oameni sufera la un moment dat de-a lungul vietii de o astfel de tulburare[i].

Concret, tulburarile mintale sunt dereglari ale unor functii ale organismului (in special o dereglare a creierului) si au cauze biologice, psihologice si sociale. La fel de important de stiut este si faptul ca tulburarile mintale nu sunt rodul imaginatiei persoanei afectate, ci sunt boli reale care genereaza suferinta si dizabilitate. A nega realitatea bolilor psihice este ca si cum ai nega existenta cancerului, motivand ca nu poti vedea celulele anormale cu ochiul liber.

Cand e nevoie de tratament/medicatie/internare?

Tulburarile mintale pot fi diagnosticate si tratate inainte de a se agrava si de a anula capacitatea de functionare a celui afectat. Fiecare curs de tratament este stabilit dupa o evaluare facuta de un specialist – in functie de situatie, se pot recomanda terapie si tratament medicamentos sau o perioada de observatie sub supraveghere medicala.

Daca stii pe cineva care are nevoie de ajutor, nu astepta: incearca sa il ajuti sa ajunga la un specialist. E posibil sa ii salvezi viata cu acest gest!

Iar daca tu simti ca esti coplesit de suferinta pe care o resimti, este important sa vii sa discuti cu cineva specializat. Recuperarea este adesea un drum dificil, insa pe parcursul sau pot aparea adesea lucruri pe care sa te sprijini si oameni pe care poti conta.

[i] http://www.who.int/whr/2001/media_centre/press_release/en/

Distribuie acest articol:



Autor: