Depresia – suferinta ascunsa

„Fii bun cu toti cei pe care ii intalnesti. Nu stii niciodata ce poveri poarta fiecare dintre acestia”. Acest citat al scriitoarei Wendy Mass subliniaza nu doar nevoia de compasiune pentru cei din jur, ci si faptul ca exista lucruri importante pe care nu le impartasim cu usurinta. Iar depresia este unul dintre acestea.

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii[i], depresia este principala cauza de dizabilitate la nivel mondial. Statisticile aceleiasi organizatii mai arata si ca peste jumatate dintre cazurile de depresie raman nediagnosticate si, in consecinta, netratate.

Ce simte o persoana afectata de depresie

Adesea, se considera ca depresia este o stare pronuntata de tristete. Desi este un simptom comun, principalul simptom al depresiei este insa lipsa placerii pentru activitati care aduceau mai demult bucurie si a interesului pentru activitati simple (inclusiv pentru cele care tin de ingrijirea personala – de exemplu, pe persoana respectiva nu o mai intereseaza ca poarta haine murdare).

In plus, cei care sufera de depresie se lupta cu ganduri negative despre lumea din jur si propria persoana (Nimic nu are sens, Nu sunt bun/a de nimic, Sunt o povara pentru cei din jur), minimizarea propriilor succese (Nu am facut nimic special, am performante mediocre) sau a ideilor de tipul totul-sau-nimic (Nu imi reuseste nimic, Nimic nu ma mai bucura). Alte semne ale depresiei pot fi etichetarile (Am facut o greseala, deci sunt un ratat) problemele de somn, sentimentele intense de vinovatie sau schimbarile in apetitul alimentar.

De asemenea, depresia afecteaza felul in care persoana respectiva functioneaza: nu mai poate sa isi faca munca asa cum trebuie si nici nu isi mai poate indeplini rolurile (de parinte, de partener de cuplu, de prieten).

Uneori, depresia apare dupa un eveniment dureros – pierderea cuiva drag, de exemplu, sau in perioade cu schimbari dificile, cand devine greu sa te ajustezi situatiei. Alteori insa, poate aparea fara un motiv aparent. In literatura de specialitate se mentioneaza ca depresia este determinata de mai multi factori (biochimici, interpersonali, comportamentali si cognitivi).

Oricare ar fi originea ei, este important de retinut ca depresia nu este o alegere, nu este un „moft” si ca este de fapt o afectiune medicala serioasa, care e evidentiata de niveluri anormale de serotonina şi norepinefrina la nivelul creierului. Iar pentru ca atunci cand ne doare ceva fizic, mergem la medic, si atunci cand avem o suferinta emotionala ar trebui sa ne adresam unui specialist.

De ce nu vorbim despre depresie

Exista mai multe motive pentru care oamenilor le vine greu sa isi dezvaluie suferinta psihica: pe de o parte, avem inca de-a face cu prejudecati puternice privind sanatatea mintala si apelarea la ajutor specializat. Pe de alta parte, depresia este adeseori gresit inteleasa.

De cate ori nu am auzit oare „Ce motiv ai sa fii nefericit/a? Sunt oameni care o duc mult mai greu decat tine”? Oricat de bune ar fi intentiile persoanei care pune aceasta intrebare, minimizarea suferintei cuiva nu poate avea urmari constructive.

Cum ajuta terapia cognitiv-comportamentala

La CEPSI, tratam depresia prin terapia cognitiv-comportamentala. Aceasta este o forma de interventie structurata, practica si foarte eficienta, care abordeaza depresia prin identificarea si adresarea acelor comportamente/tipare de gandire ce cauzeaza si mentin depresia.

Concret, clientul si terapeutul gasesc cauzele starilor depresive si contureaza impreuna solutiile potrivite pentru a depasi starile negative. In timp, persoana afectata de depresie isi va recapata starea de bine si va deveni din nou functionala. Cercetarile in domeniu au arata ca dupa 20 de sedinte de terapie individuala, aproximativ 75% dintre pacienti relateaza o reducere semnificativa a simptomelor cu care se confrunta.

Daca simti ca esti afectat de depresie, ori daca cineva drag tie sufera, noi te putem ajuta. Scrie-ne la contact@cepsi.ro pentru a face o programare.

[i] http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs369/en/

Distribuie acest articol:



Autor: