Cum iesim din labirintul alegerilor

Luam in jur de 35.000 de decizii in fiecare zi[i]. Nu toate sunt importante, insa chiar si cele mai simple ne influenteaza dispozitia si, mai departe, alegerile majore. Ca ne dam sau nu seama, traim intr-o epoca in care posibilitatile pe care le avem la indemana sunt mai numeroase si mai permisive decat in oricare alta perioada istorica. Cu toate acestea, se poate intampla sa simtim ca alternativele pe care le identificam nu sunt multumitoare.

Odata cu libertatea de a ne trai vietile asa cum ne dorim, avem parte mai des de intrebarea “Cum ar fi fost daca…?”. Incepem sa tanjim la presupusele avantaje ale alegerilor pe care nu le-am facut si suntem fermecati de scenariile pline de posibilitati pe care ele le-ar fi produs.

De ce sunt alegerile dificile?

Se poate intampla ca drumul pe care nu l-am urmat sa inceapa sa para mai promitator decat cel pe care l-am ales: Daca as fi ales economia, acum as fi avut o slujba mai bine platita (chiar daca persoanei respective nu i-a placut niciodata economia). Daca m-as fi mutat in orasul x, as fi avut o viata mult mai linistita (chiar daca mutarea intr-un oras mai mic ar fi insemnat ruperea legaturilor cu cei apropiati).

In alte cazuri, tocmai faptul ca avem atat de multe optiuni ne face sa ne simtim anxiosi: ne simtim coplesiti de ele pur si simplu. De ce? Pentru ca dispunem de o capacitate cognitiva care nu poate „procesa” si compara mai mult de 5 optiuni. Iar mai multe studii au aratat ca starea de anxietate ne influenteaza capacitatea de a lua decizii: creierului ii e mai greu sa elimine factorii care distrag, asa ca poate ajunge sa se concentreze pe lucruri care nu au nicio valoare.

Cum putem lua decizii mai bune?

Psihologul William Glaser spune ca, de fapt, toate alegerile pe care le facem raspund nevoilor umane de baza (supravietuire, afectiune si apartenenta,  putere, libertate, divertisment) – asadar, fiecare decizie luata, oricat de simpla ar parea la prima vedere, este despre mult mai mult.

  • Acordarea timpului de care avem nevoie pentru face alegeri

Daca ne simtim presati sa luam decizii sau daca cineva insista sa alegem pe loc, e bine sa putem pune limite sanatoase si sa ne acordam timpul de care avem nevoie (in situatiile in care acest lucru este posibil, desigur).

  • Constientizarea energiei investite in alegerile mai putin importante

Micile alegeri ne epuizeaza: de la ce mijloace de transport luam spre birou, la ce va contine masa de pranz. Fara sa ne dam seama, pierdem o cantitate considerabila de energie doar pentru ele. Asa ca ajungem in punctul in care nu mai acordam lucrurilor importante atentia de care au nevoie.

  • Ascultarea propriilor instincte

Se intampla uneori sa respingem optiuni despre care simtim ca „au ceva in neregula”. Instinctele despre care vorbim sunt de obicei „scurtaturi” pe care creierul nostru le creeaza atunci cand identifica situatii sau mecanisme pe care le cunoaste foarte bine.

Alteori, ne este greu sa alegem doar in anumite situatii: cand vine vorba de relatiile de cuplu, de exemplu. Cand se intampla acest lucru, trebuie sa ne uitam mai atent la sursa dificultatii, nu la caracteristicile optiunilor pe care le avem.

Se spune adesea ca deciziile pe care le-au luat la un moment dat sunt cele mai bune pe care le puteam lua in momentul respectiv, cu resursele de care dispuneam atunci. Poate ar trebui sa ne dam ceva mai mult credit pentru deciziile luate: pana la urma, numai intr-un an, facem peste 12 milioane de alegeri. Iar partea cea mai buna este ca din toate putem invata cate ceva.

[i] https://go.roberts.edu/leadingedge/the-great-choices-of-strategic-leaders

Distribuie acest articol:



Autor: