Cum ne pregatim copiii pentru prima zi de scoala? 

Tranzitia de la gradinita la scoala primara poate fi uneori dificila pentru copii: vor avea de-a face cu un mediu nou, cu alti colegi si alte reguli. Pentru ca ei sa se acomodeze cat mai rapid si usor, este recomandat sa ii pregatim pentru inceperea noului capitol din educatia lor.

In primul rand, este bine sa le vorbim despre scoala de la varste mici: sa le povestim despre ce vor invata, de ce este important ceea ce ii asteapta, cum sunt organizate orele, cat va sta in clasa pana il veti lua acasa si asa mai departe. Aici pot ajuta si povestile/carticelele despre scoala, pe care le puteti citi impreuna. In al doilea rand, ajuta si familiarizarea lor cu noul mediu: inainte de inceperea orelor, puteti merge sa o cunoasteti invatatoare si sa vizitati sala de clasa.

De asemenea, este important ca cei mici sa fie implicati in deciziile legate de mersul la scoala – in alegerea rechizitelor (a caietelor sau a ghiozdanului, de exemplu) ori a activitatilor extracurriculare. Cand copilul este nelinistit de schimbarile care il asteapta, poate ajuta inclusiv o sesiune de joc de rol in care sa va prefaceti ca sunteti la scoala, stabilind regulile care sunt aplicate la clasa (ridicam mana inainte de a vorbi, asteptam sa ne vina randul etc).

Procesul de acomodare poate dura mai mult timp, de aceea este recomandat sa tineti legatura cu scoala si, in acelasi timp, sa il ascultati pe copil atunci cand isi exprima sentimentele sau emotiile provocate de inceputul vietii de elev.

Distribuie acest articol:Autor: