Dezechilibrele dintre viata personala si cea privata 

Cum perioada concediilor s-a incheiat, cei mai multi dintre noi incep sa isi reia ritmul obisnuit. Se intampla insa ca pentru unele persoane, intoarcerea la lucru sa fie insotita de sentimente negative si lipsa de energie, mai degraba decat de opusul acestora (cum ar fi de asteptat dupa o pauza).

De cele mai multe ori, acesta este un semn ca exista un dezechilibru in ceea ce priveste viata profesionala. Este important ca acesta sa fie identificat, pentru ca poate ajunge sa se agraveze si sa genereze apoi o criza (depresie sau sindromul burnout, spre exemplu). In general, ceea ce facem din punct de vedere profesional ar trebui sa ne aduca un sentiment de multumire, sa contribuie la gasirea unui sens. Ce putem face daca simtim ca lucrurile nu stau tocmai astfel?

Primul pas este sa ne punem cateva intrebari:

  • Care sunt lucrurile pe care le fac la munca si care ma incarca cu energie pozitiva?
  • Simt ca punctul in care sunt din punct de vedere profesional este unul benefic?
  • Ce imi place la ceea ce fac? Ce nu imi place sau ce mi-as dori sa fac mai putin?
  • Cum ma simt dupa o saptamana de lucru?
  • In ce zone ale vietii mele simt ca ar trebui sa investesc mai mult timp/energie?
  • Ce imi doresc de la viata mea personala? Dar de la cea privata?

Daca raspunsurile la aceste intrebari pun dificultati, al doilea pas recomandat este apelarea la sprijin specializat – un psihoterapeut te poate ajuta sa identifici care sunt cauzele dezechilibrelor cu care te confrunti, apoi iti poate fi alaturi pentru a gasi care sunt exact solutiile potrivite pentru tine.

Distribuie acest articol:Autor: