Experientele care ne apropie – cum ajuta grupurile de suport emotional vindecarea

Cand trecem prin perioade dificile (si nu numai), se intampla adesea sa simtim ca suntem singuri in luptele pe care le ducem sau ca nimeni nu stie cu ce ne confruntam. In astfel de momente, e important sa primim sustinere, pentru a putea integra si intelege mai bine experientele traite. Acesta este si unul dintre lucrurile care stau la baza grupurilor de suport emotional.

Cel mai frecvent, ele se concentreaza asupra unei tematici anume, de exemplu: situatii de doliu/pierdere, anxietate, depresie, adictii, roluri noi – cum ar fi cel de parinte etc. Participantii au asadar experiente similare, care le influenteaza calitatea vietii si la care trebuie sa se adapteze.  Nu exista un “portret-robot” al participantului la grup. Din experienta noastra, oameni din cele mai diverse domenii si cu background-uri extrem de diferite participa in aceeasi masura la astfel de grupuri. In general, ii uneste o dorinta autentica de a schimba ceva in bine la vietile lor si de a gasi mai mult sens in ceea ce fac.

Unul dintre cele mai valoroase beneficii ale participarii la un grup este acela ca toti cei prezenti pot sa vorbeasca despre ceea ce simt intr-un mediu sigur, unde informatiile impartasite sunt confidentiale,  sunt intelesi si, la fel de important, intr-un mediu care pot afla mai multe despre modalitatile de coping ale celorlalti. In plus, ei pot sa inteleaga mai bine ceea ce au trait si devin mai conectati la ei insisi si la nevoile lor.

Cum se desfasoara grupurile de suport emotional?

  • In timpul primelor sesiuni, rolul psihoterapeutilor este in principal acela de a face grupul sa se cunoasca, sa capete incredere si sa depaseasca barierele individuale – astfel, ajutam membrii sa devina uniti si sa isi poata exprima trairile. De asemenea, explicam temele si structura fiecarei sesiuni. La inceput, ne confruntam adesea cu intrebarea „Cum ma poate ajuta asa ceva pe mine? De ce sa impartasesc experientele mele dureroase unor straini?”. Cu siguranta, multi dintre participantii la grupurile pe care le-am coordonat au simtit acest lucru la primele intalniri.

De ce se intampla acest lucru? Pentru ca fiecare dintre noi si-a creat, in urma experientelor traite, mecanisme de aparare proprii, menite sa il protejeze de eventuale pericole (si de a se simti vulnerabil). E simplu de inteles de ce initial exista o asemenea rezistenta. Ce este important de retinut totusi este faptul ca, fie ca participa la discutiile de grup, fie ca asculta doar discutiile, fiecare persoana isi lucreaza, in felul propriu, conflictele interioare si castiga o noua perspectiva asupra lor.

  • Urmatoarele sesiuni pot fi saptamanale sau zilnice, in functie de tipologia grupului (grup de suport emotional care are loc in cadrul tabarelor de detoxifiere, grupuri pe tematici dedicate: sprijin pentru proaspetii parinti/persoanele afectate de depresie, anxietate, adictii etc). Ele abordeaza o anumita latura a situatiei asupra careia se concentreaza grupul. Fiecare dintre ele este un exercitiu de introspectie si autenticitate: cine sunt sau am fost, cum m-au modelat experientele traite, ce am luat din relatiile construite si cum castig o atitudine sanatoasa in ceea ce priveste propria persoana si oamenii de langa mine.
  • Fiecare sesiune include si activitati de grup, alaturi de teme de gandire sau exercitii de facut dupa incheierea sesiunii de grup.

Grupul devine si o retea de suport pentru participanti, dar si o buna ocazie de a-si valorifica propriile experiente, indiferent de incarcatura emotionala din spatele acestora, fara presiune sau judecata din partea celorlalti si intr-un mod sanatos, util cuiva aflat intr-o situatie asemanatoare. Nu de putine ori, legaturile create de-a lungul sesiunilor devin prietenii si continua dupa incheierea sesiunilor de grup.

Rolul nostru in cadrul grupului

De-a lungul timpului, fiecare grup pe care l-am ghidat in descoperirea de sine ne-a adus multe insighturi despre rezistentele la schimbare si toate formele pe care le iau ele. Toate experientele de acest gen ne-au intarit insa increderea in potentialul benefic al grupurilor de suport emotional.

Rolul nostru nu este acela de oferi solutii si retete, ci de a sustine persoanele prezente in calatoria lor: de a-i ghida in procesul de vindecare, uneori prin confruntarea cu propriile emotii – ii incurajam sa raspunda la acele intrebari pe care ei le evita, alteori, le vorbim in mod obiectiv despre ceea ce se intampla cu emotiile umane in anumite contexte. Grupurile ne provoaca in mod continuu sa adaptam tehnicile si exercitiile folosite, alaturi de toate metodele si tipurile de terapie studiate, in functie de cei de din fata noastra, ajustand continuu ritmul si intensitatea lor. In acelasi timp, experienta lor este si una dintre cele mai pline de sens si de satisfactii din intreaga noastra activitate.

Daca doresti sa afli mai multe despre desfasurarea grupurilor, te invitam sa ne scrii la contact@cepsi.ro.

Distribuie acest articol:



Autor: