Provocarile din primii 3 ani de viata ai copilului

Oricat de mult ne-am pregati pentru rolul de parinte, se intampla adesea sa ne gasim in situatii care ne pun in dificultate. De asemenea, pentru ca fiecare copil este diferit, dificultatile pot aparea nu doar la primul copil, cand parentingul este ceva cu totul nou, ci si la al doilea.

In plus, fiecare persoana traieste diferit experienta cresterii unui copil si a adaptarii la prezenta noului membru al familiei. In functie de varsta copilului, exista mai multe provocari care pot sa apara in cadrul familiei. Despre o parte dintre acestea vorbim in acest articol.

Primele luni de viata

Una dintre cele mai mari „surprize” ale parintilor este aceea ca sugarii manifesta de foarte devreme propria personalitate distincta. Daca ceva ii nemultumeste, tipa, corpul le devine rigid, dau din maini si din picioare. Cand se simt confortabil sau multumiti (de exemplu, dupa ce au fost alaptati), zambesc sau ganguresc.

In primele luni de viata, incepe sa se formeze legatura parinte-copil – mai exact, incepem sa vorbim despre atasament[i]. Acesta reprezinta baza de la care copilul va dezvolta toate relatiile viitoare (inclusiv de cuplu, ca viitor adult). Exista 4 tipuri de atasament:

  • Evitant (copiii care invata sa nu isi exprime sentimentele si care au parinti care nu raspund nevoilor lor timpurii)
  • Anxios (copiii care se simt tematori fata de parinte, se simt nevoiti sa ii „anticipeze” starile si se simt speriati si in lipsa acestuia)
  • Dezorganizat (copiii nesiguri, care se simt anxiosi in lipsa parintelui, dar care il resping atunci cand reapare. In general, ei simt nevoia apropierii, insa isi percep parintele ca pe o amenintare)
  • Securizant (intalnit la copiii care simt ca au o baza de siguranta in persoana parintelui; ulterior, ei pot intra in relatii cu incredere)

Legatura de atasament depinde de mai multi factori: pe de o parte, este vorba despre disponibilitatea parintelui de a fi prezent in relatia cu copilul. Pe de alta, este important felul in care acesta raspunde semnalelor primite de la copil: daca il alina atunci cand plange, daca ii vorbeste sau zambeste.

Pentru proaspetii parinti, mai ales daca sunt la primul copil, plansul bebelusului lor poate fi o sursa de frustrare si oboseala, pentru ca nu ii cunosc inca sursa. La inceput, acesta este prima modalitate prin care copiii isi pot exprima starile. Cercetarile desfasurate pana acum au aratat ca exista 4 tipuri de plansete: plansul de foame, cel de furie, cel de durere si cel de frustrare. In timp, parintii „invata” sa le recunoasca pe fiecare dintre acestea.

In cultura noastra, intalnim adesea sfatul „Nu il mai lua in brate, vei creste un rasfatat/vrea doar atentie” – ce ar trebui insa sa intelegem este ca un bebelus nu manipuleaza (si nici nu ar putea la o astfel de varsta), ci, pur si simplu, are nevoie sa fie alinat si sa se simta in siguranta. Iar aceasta siguranta o poate da doar parintele.

De asemenea, este important sa mentionam ca in aceasta perioada cuplul trece adesea prin situatii dificile: rutina partenerilor este afectata, intervine intr-o mare masura epuizarea si oboseala si pot aparea conflicte legate de felul in care tatal este prezent si implicat in viata bebelusului.

6-12 luni

Lumea celui mic incepe sa fie din ce in ce mai complexa: este mai activ, incepe diversificarea alimentara (care este si ea insotita de multe dileme si obstacole) si devine mai curios. Tot acum, „vocabularul” i se imbogateste cu noi sunete si silabe pe care le repeta, incurajat fiind si de felul in care parintii comunica cu el.

In aceasta perioada, foarte multi parinti devin anxiosi cu privire la dezvoltarea copilului lor si achizitiile sale – lucrurile pe care le face (sau nu) sunt oare motive de ingrijorare? Ar trebui sa se adreseze unui medic sau specialist? Cum se comporta alti copii de aceeasi varsta?

1 an

Odata cu primii pasi facuti, copilul incepe sa exploreze – incepe sa aiba mai multe legaturi sociale si sa faca mai multe lucruri pe cont propriu (se hraneste singur, de exemplu). Acum i se contueaza sentimentul de sine si incepe sa se faca simtita prezenta autonomiei.

Este o perioada foarte energica, in care parintii se simt uneori coplesiti si obositi pentru ca trebuie sa tina pasul cu copilul lor. De asemenea, de multe ori, acesta e momentul in care copilul incepe sa petreaca tot mai mult timp separat de parinte (mama, de obicei, care se intoarce la munca). Este important de stiut ca aceasta separare nu inseamna ca legatura celor doi are de suferit, atata timp cat parintii continua sa fie conectati la copilul lor si cat acesta este lasat in grija unei persoane de incredere, care este atenta la nevoile si starile copilului.

2 – 3 ani

Aceasta perioada este plina de provocari pentru parinti – copilul incepe sa manifeste mai puternic comportamente de opozitie si il descopera pe „nu” (cuvant pe care il va folosi cat mai des posibil). Isi doreste foarte mult sa faca lucrurile singur si simte frustrarea mult mai puternic atunci cand nu poate avea ceea ce isi doreste. Acum apar si primele tantrumuri (crize de furie si plansete), care ii pun pe parinti in dificultate, pentru ca ele nu sunt simplu de gestionat.

Nu mai putin importanta este si integrarea in grupul de la cresa sau gradinita – tranzitia catre petrecerea unei bune bucati din zi intr-un mediu nou, in care lipsesc figurile de siguranta de acasa. Cu toate acestea, perioada prescolara este foarte importanta pentru copil, care invata sa se adapteze contextelor noi si sa negocieze cu copiii de varsta lui (prin situatiile conflictuale legate de impartirea jucariilor, de exemplu).

Pentru a putea adresa o arie mai vasta de provocari ale parintilor, in luna mai vom demara un nou grup de sustinere pentru parinti. Pentru acesta, numarul de locuri este limitat (se vor putea inscrie maximum 10 participanti). Inscrierile pot fi facute la contact@cepsi.ro, iar pentru cei care isi rezerva locul pana la data de 30 aprilie, avem si o reducere de 20% din costul participarii.

Provocarile parintilor cu copii de varste cuprinse intre 3 si 12 ani

[i] Resurse recomandate pentru a intelege mai bine conceptul de atasament:

  • Copilul invizibil – Gaspar Gyorgy,
  • O baza de siguranta – John Bowlby,
  • Parentaj sensibil si inteligent – Sa ne intelegem mai profund pe noi insine ca sa putem creste copii fericiti – Daniel J. Siegel

Distribuie acest articol:



Autor: