Ce sta la baza unei relatii armonioase? 

Cand ne gandim la factorii care stau la baza unei relatii sanatoase, multi dintre noi tind fie sa puna pe ultimul loc relatia cu sinele, fie sa o omita cu totul. In realitate, aceasta este punctul de la care putem incepe sa construim ceva valoros cu persoana iubita. Cand ne cunoastem pe noi insine, putem sa venim catre celalalt ca persoane intregi, capabile sa isi traiasca, constientizeze si gestioneze emotiile, fara a le face pe acestea responsabilitatea partenerului. Mai mult, tot acest lucru ne permite sa iubim in adevaratul sens al cuvantului, iar relatia sa fie nu fie fundamentata pe rani comune.

Adesea, oamenii ajung sa se piarda pe sine in relatie, iar nemultumirile sau problemele care apar ajung sa erodeze calitatea interactiunii de cuplu. Pe de o parte, este nevoie sa acceptam ca un cuplu este format din persoane distincte, care au nevoi diferite (iar ele exista pur si simplu – important este sa le putem identifica sursa). Pe de alta, este nevoie sa putem discuta sincer si deschis despre prioritatile de cuplu si cum le putem pune in acord cu cele personale. Abilitatile de comunicare sunt importante pentru felul in care ne raportam la lucrurile mai putin bune din relatia noastra, astfel incat sa criticam comportamentele percepute ca negative, si nu partenerul.

In afara de relatia de iubire, in egala masura conteaza si cum cultivam relatia de prietenie in cuplu: hobby-uri practicate impreuna, ascultarea activa, sustinerea oferita acestuia. Timpul in doi creeaza contextul potrivit pentru a ne putea cunoaste cu adevarat partenerul si a explora personalitatea acestuia. Atunci cand identificam nuante noi ale personalitatii acestuia, evitam rutina si ne dam voie sa ne conectam si mai puternic.

Daca simti nevoia sa explorezi mai detaliat relatia ta de cuplu, ne poti scrie la contact@cepsi.ro

Distribuie acest articol:Autor: