Stereotipurile de gen și efectul lor asupra copiilor nostri 

De cate ori ati auzit spunandu-li-se copiilor lucruri ca ”Doar fetele plang, nu si baietii”, ”Fetelor nu le place matematica” sau ”Un baiat nu trebuie sa stie sa gateasca”? Probabil ca mult prea des. Constient sau nu, unii parinti sau apropiatii acestora le transmit copiilor ca genul lor ”cere” un anumit comportament.

Este intr-adevar bine ca cei mici sa inteleaga diferentele dintre fetite si baietei si cum functioneaza corpul lor. In egala masura, este bine sa ii lasam pe ei insisi sa se cunoasca si sa exploreze, mai ales ca de cele mai multe ori, aceste curiozitati tin de exersarea unor abilitati care sunt in natura umana. Exista parinti care isi critica baietelul pentru ca alege sa se joace cu o papusa, exersandu-si grija si abilitatea de a proteja, sau fetita pentru ca este curioasa cum functioneaza o masinuta.

In acelasi timp, unele familii nu isi implica copiii in activitatile casnice tot din considerente de gen, asa incat adolescentii si apoi viitorii adulti au lacune serioase in a fi independenti si a-si purta singuri de grija. In timp, copiii ajung sa creada ca viata de familie nu necesita o contributie concreta din partea fiecarui membru, ci ca exista atributii sau ”indatoriri” bine determinate, care sunt respectate chiar daca provoaca nefericire.

La fel de mult conteaza felul in care copiii se pozitioneaza fata de alegerea unei viitoare meserii sau de performanta la o anumita materie. Acest lucru nu ar trebui sa ne mire: cand li se spune vreme indelungata ca nu pot face un anume lucru, si ei ajung sa creada acelasi lucru, pierzand o oportunitate importanta pentru dezvoltarea lor ulterioara.

Ceea ce putem face pentru copiii nostri? Sa ii lasam sa isi descopere abilitatile si inclinatiile in afara lui ”trebuie” sau a lui ”asa se face”. Constrangandu-i, nu numai ca le insuflam un sentiment de inadecvare si de neacceptare a propriei persoane, dar contribuim la crearea unui teren propice pentru aparitia frustrarilor si a regretelor.

Daca vrei sa afli mai multe despre cum sa iti ajuti copilul sa fie el insusi, ne poti scrie pe contact@cepsi.ro

Distribuie acest articol:



Autor: